Skal du selge bilen din privat? Vi guider deg gjennom de viktigste stegene.

Først og fremst - Undersøk markedet
Gjør et grundig forarbeid når du skal beregne prisen. Start med et søk på Finn, da vil du finne gjennomsnittlig annonsert pris for din bil, inkl omregistreringsavgift. Se hvor mange tilsvarende biler som ligger ute for salg, men også hvor lenge de har vært annonsert. Start fra lav - høy på priskalkulatoren - da vil du få et tydeligere bilde av hvilken pris du kan forvente. Vi anbefaler å lagre søkene, slik at du enkelt kan følge med på gjennomsnittlig annonseringstid for de ulike modellene. Det finnes utallige priskalkulatorer, og de vil kunne gi deg et estimat på bruktbilens verdi, selv om de ikke tar høyde for individuelle forskjeller. Bilens tilstand, kjørelengde, grad av vedlikehold, modell og merke må tas i betraktning, og vi anbefaler derfor at du bestiller en tilstandsrapport.

Overordnet sett er det en jevn strøm av kjøp og salg av bruktbiler året rundt. Normal salgstid på privatmarkedet er i gjennomsnittet 3 måneder. Kjøp av bil krever som regel en høy grad av involvering - det er en stor beslutning og investering som kan innebære økonomisk risiko. Husk også at tilbudet i markedet alltid vil være i endring, og kjøpers preferanser endrer seg med utviklingen av nye modeller og ekstrautstyr.

Utenfor storbyene velger mange å kjøre dieselbiler - de er drivstoffeffektive og egner seg godt på lengre strekninger. Det er et skifte i Osloområdet fra store dieselbiler til flere elbiler - det har foreløpig vært færre kostnader knyttet til bomringer, parkeringsavgifter og ladestasjoner for elbilistene. Bosted og preferanser har med andre ord en innvirkning på tilbud og etterspørsel, og hvor enkelt det vil være å selge bilen.

Bilens tilstand har størst påvirkning på salgsprisen
Vi anbefaler alltid selger å bestille en tilstandsrapport hos NAF eller et bilverksted - en periodisk kontroll av kjøretøyet, også kalt EU-godkjenning er ikke nok. Tilstandsrapporten vil avdekke eventuelle feil og mangler som for eksempel oljelekkasje, rust og problemer med girkasse, og hva reparasjonene vil koste. Særlig vil bilens årsmodell og kilometerstand være avgjørende for enhver kjøper, da nyere biler har færre feil og mangler, og garantiperioden har innvirkning på gjensalgsverdien.  

Serviceheftet
Servicehistorikken dokumenterer hvilke serviceintervaller som er fulgt opp av tidlige eiere. Det er ryddig og tillitsvekkende at du fremlegger både tilstandsrapport og servicehistorikk - det sier mye om bilens driftssikkerhet og hvor godt bilen er ivaretatt. Har du en nyere bil og ikke fulgt serviceprogrammet fra produsent? Da kan du ha gått på en skikkelig smell. Går det lang tid eller du kjører mange kilometer etter at service skulle vært gjennomført så risikerer du å miste garantien på bilen. Det kan koste deg dyrt, og prisen du får for bilen vil gjenspeile dette. Dersom du har en eldre bil som er utenfor garantiperioden er det ikke like kritisk å følge serviceprogrammet fra produsenten slavisk, men en komplett servicehistorikk er alltid betryggende og vil gjøre bilen din mer salgbar.

Rengjøring av bilen
Sørg for innvendig og utvendig rengjøring av bilen - glem ikke motorrommet. Det er hard konkurranse i bruktbilmarkedet, så det kan være lønnsomt å bruke noen kroner på grundig vask og behandling av bilen før salg, slik at du løfter helhetsinntrykket. Skal du vaske bilen selv, anbefaler vi avfetting og forvask, deretter håndvask, og at du avslutter med polering og voksing. Sørg for at alt av utstyr er rent, og rengjør områder som felger, dørkarmer og innsiden av vinduene. Å gi bilen litt ekstra pleie kan gjøre det enklere å få solgt bilen - en nyrenset og ryddig bil er mer attraktiv.

En ren bil og ryddig bil er et "must" når du skal selge privat

Annonsen - ikke spar på bildene
En kjøper vil gjerne se flere bilder av bilen utvendig og innvendig, og detaljer som bagasjerom, musikkanlegg, seter, dashbord, felger m.m. Dersom bilen har skader/riper bør dette dokumenteres. Sørg for at bilen fotograferes fra flere vinkler med riktig lys, og velg en nøytral bakgrunn.

Annonseteksten skal tross alt vekke en kjøpelyst, så skriv en detaljert og utfyllende annonsetekst som dekker all nødvendig informasjon om bilen. Trekk frem bilens positive attributter og ekstrautstyr, men også eventuelle feil og mangler. Som selger har du opplysningsplikt, og den er lovregulert av kjøpsloven. Det betyr at du er pliktig til å opplyse om alle feil og mangler du kjenner til som for eksempel kollisjonsskader. Vær ærlig, legg frem tilstandsrapporten, da unngår du klager og misnøye fra kjøper i etterkant av salget. I 2017 meklet Forbrukerrådet i 2058 slike klagesaker.

Viktig å huske før prøvekjøringen
La aldri noen ta testturen alene. Dersom bilen blir stjålet under prøvekjøring anses ikke dette som tyveri. Forholdet regnes som underslag ettersom du har gitt fra deg nøkkelen frivillig, og da dekkes det heller ikke av vanlig bilforsikring. Bli alltid med på kjøreturen, og sørg for at den potensielle kjøperen har gyldig førerkort og er den han utgir seg for å være.

Husk kontrakt
Skal du selge eller kjøpe bil, må du også skrive kontrakt. Manglende dokumentasjon på hva som er kjøpt kan by på tvister etter salget, der eksempelvis kjøper mener selger bevisst har holdt tilbake opplysninger. Når du har funnet en kjøper anbefaler vi at du laster ned standardkontrakten for kjøp av bruktbil mellom private hos Forbrukerrådet. Den skal inneholde opplysninger om begge parter, kjøretøyopplysninger som registreringsnummer og kjørelengde, heftelser, andre tilleggsopplysninger som feil og mangler, betaling og levering og andre forhold ved kjøretøyet. Private som selger bil selv har 2 års reklamasjonsansvar etter salget, men vi anbefaler allikevel kjøper å sikre seg en bruktbilgaranti dersom uforutsette feil og mangler skulle dukke opp i etterkant av kjøpet.

Noen velger å «selge bilen som den er» eller som delebil, men det betyr ikke at selger kan fraskrive seg alt ansvar. Dersom selger har med hensikt fremlagt uriktige opplysninger som kan antas å ha en innvirkning på kjøpet av bilen eller unnlatt å fortelle om viktige opplysninger som er av betydning for kjøper, bringes reklamasjonsretten på banen. Husk at klagen må komme frem innen rimelig tid etter at du oppdaget, eller burde ha oppdaget mangelen.

Salgsmelding, eierskifte og omregistrering
Husk å sende inn salgsmelding om eierskifte til Statens Vegvesen. Kjøper må godkjenne, tegne ny trafikkforsikringsavgift og forsikring, samt betale omregistreringsavgiften. Ikke send med kjøper salgsmeldingen. Blir den ikke registrert kan kjøper kjøre bilen under tidligere eiers identitet.

Oppgjør og overlevering av bilen
Vi anbefaler at pengene er registrert på kontoen før du fysisk gir fra deg bilen. Kjøper må ha ny forsikring på plass i forkant av overtakelsen hvis omregistreringen skal bli gjennomført. Husk å si opp bombrikken og din egen forsikring. Vi fraråder nedbetalingsordninger, da utgiftene kan bli betydelige dersom kjøper ikke overholder avtalen. Må kjøper lånefinansiere bilkjøpet kreves det som regel at beløpet utbetales etter at bilen er registrert på ny eier - men da må du kreve en garanti. Har du tatt opp lån med pant i bilen, sørg for at heftelser slettes før du selger bilen, da heftelser følger bilen. Alternativt kan kjøper betale det gjenstående lånet til banken, og resterende beløp til selger. Da er kjøper trygg på det ikke er noen heftelser som følger med bilen.